Saturday 28 February 2015

Venäjän kansalaisyhteiskunnan ja rauhan puolesta, Boris Nemtsovin muistoa kunnioittaen.

”Aivan ensiksi täytyy luopua nykyisestä poliisivaltiosta ja palauttaa kansalle ihmisarvo. On palautettava voimaan lain ylivalta, sananvapaus ja oikeus äänestää ja asettua ehdolle vaaleissa. Maahamme on perustettava riippumaton oikeuslaitos, joka takaa yksityisten kansalaisten ja yritysten oikeudet.”
Boris Nemtsov v. 2009 kirjassa Putinismi ja Venäjän rappio

VENÄJÄN KANSALAISYHTEISKUNNAN JA RAUHAN PUOLESTA. 

BORIS NEMTSOVIN MUISTOA KUNNIOITTAEN.

Venäjällä järjestetään sunnuntaina 1. maaliskuuta protestimarsseja useissa kaupungeissa. Helsingissä osoitetaan mieltä 28.2. kello 20 Venäjän suurlähetystön luona Tehtaankadulla. Suomessa annetaan näin tukea kaikille heille, jotka työskentelevät tai osoittavat mieltään Venäjällä kansalaisyhteiskunnan ja sananvapauden puolesta.

Suosittu ja maailmanlaajuisesti tunnettu oppositiopoliitikko Boris Nemtsov (Sotši 9.10.1959 – Moskova 27.2.2015) oli mukana järjestämässä mielenosoituksia Venäjällä. Nemtsov oli väsymätön kansalaisyhteiskunnan puolestapuhuja, joka vastusti korruptiota ja sotaa.

Perjantaina 27.2. murhatun Nemtsovin muistoa kunnioitetaan jatkamalla keskustelua, vaatimalla oikeudenmukaisuutta ja työskentelemällä ihmisoikeuksia kunnioittaen. Nemtsovin murha on tutkittava perinpohjin ja lakeja noudattaen. Tutkimuksen on oltava riippumatonta.

Sotapropaganda kasvattaa Venäjän ja Ukrainan välistä konfliktia. Kontrollin ja pelon ilmapiiri johtaa itsesensuuriin ja valheelliseen informatioon. Sananvapaus on rauhan ja vapauden tärkeä edellytys. Venäjän täytyy tehdä kaikkensa sodan lopettamiseksi.

Venäjän Federaation on lopetettava opposition painostaminen ja kriminalisoiminen. Venäjän on myös kunnioitettava sitoumuksiaan ja noudatettava kansainvälisiä sopimuksia (kuten Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklaa).

Allekirjoittajina muun muassa:

Amnesty International – Suomen osasto
Suomen Pen – Finnish Pen
Kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila
Sadankomitea
Suomen Rauhanliitto – Finlands Fredsförbund
Ihmisoikeusliitto – Förbundet för mänskliga rättigheter – The Finnish League for Human Rights

sekä iso liuta yksityisiä ihmisiä. EDIT 9.3. JOS HALUAT ALLEKIRJOITTAA TÄMÄN TÄSSÄ. LISÄÄ NIMESI KOMMENTTEHIN. 

Thursday 26 February 2015

Uusi Hebdo tulossa!

Täältä tullaan taas! 


Tällä kertaa kannessa ovat muu muassa Paavi, äärioikeistolainen puoluejohtaja Marine Le Pen ja jihadistikoira. Kannen on piirtäyt Luz eli Renald Luzier. Tämä sanoi halunneensa palauttaa Charlie Hebdoon ilon ja riemun. Tämän vuoden ensimmäinen numero ja sen anteeksi antava Muhammed-kansi oli kasattu järkyttyneen tunnelman vallassa. Suuri osa toimitusta, päätoimittaja mukaanlukien, oli kuollut tammikuussa terrori-iskussa. Lehden henkenä oli enemmänkin "hymyä kyynelten läpi" kuin varsinainen rohkea satiiri. Numero teki räävitöntä pilaa myös edesmenneistä taiteilijoista. Tälle aviisille mikään ei ole pyhää.

Toivottavasti poliittinen ei ole täysin muuttunut henkilökohtaiseksi eivätkä "ihmiset janoa tietä uhriksi", niinkuin Jari Kaaro kirjoitti Helsingin Sanomissa – jos näin olisi, meillä olisi syytä huoleen, sillä tämän numeron myötä mielensäpahoittajien määrä laajenisi Suomessa. 

Me, jotka ymmärrämme, että Charlie Hebdo pilkkaa valtaapitäviä ja asettuu itse niinkutsutusti pienen ihmisen puolelle, me saamme uudestakin numerosta hersyvät naurut ja monta oivallusta!

Tästä voi vielä kerrata Charlie Hebdon sanomaa ja pohtia miten se taistelee rasismia ja sortoa vastaan. Turun Sanomissa kirjoitettiin myös jo uudesta numerosta ja Rosebudista.

Lehteä saa Rosebudilta tiistaista 3.3. lähtien. Tervetuloa kauppoihimme tai tilaa se netistä!

Wednesday 11 February 2015

Kuumat kundit kirjan kanssa

Uusin instagram-villitys @hotdudesreading on napata kuva hyvännäköisestä miehestä lukemassa kirjaa.  Tässä YLEn juttu aiheesta.

The Telegraph on tajunnut kertoa myös mitä miehet lukevat: kuvasarjan ensimmäisellä kaverilla oli hyppysissään Moby Dick.

Rosebud paljastaa, että mitä parempi kirja, sitä komeampi mies. Kyllä. Kirja lisää karismaa. Kokeilkaa heti.




Matkailua maailman turuilla tai vaan kotisohvalla.

Dublin by night.
Rosebudin verkkokauppa tarjoaa satoja hienoja kirjoja eri kaupungeista ja maista, esimerkiksi matkailutrendin harjalla surffaavasta Pohjois-Koreasta! Nojatuolimatkailu onnistuu myös Reissukirjan kanssa, jonka kirjoittaja Rauli Virtanen on käynyt maailman kaikissa itsenäisessä valtiossa. Tästä pääset suoraan kaikkiin tarjouskirjoihin.

Lisää esimerkkejä:

Madventures: maailmanselitys (ovh 42 €) nyt 23,80 €.

Dublin; kartta + opas (ovh 17 €) nyt 12,33 €.

Näe ja koe Portugali (ovh 38,80) nyt 3,83 €.

Istanbul Mondo matkaopas (ovh 22 €) nyt 6,80 €.

Sankarimatkailijan Pietari (ovh 27€) nyt 4,25 €.

Lontoo Top 10 (ovh 22 €) nyt 14,88 €.

Vaellus: Santiago de Compostelan kulkijat (ovh 30 €) nyt 20,40 €.

Sanakirjat matkalle mukaan löydät täältä.

Rosebudin koko pokaan pääset käsiksi täältä.

Tiesithän, että löydät meidät myös Facebookista ja Twitteristä. Tervemenoa!

Sunday 8 February 2015

Lukurauhaa joka päivälle! Ihminen on hyvä.

Tänään vietetään lukurauhan päivää. Suomen kirjasäätiö on julkaissut jopa lakitekstin, mitä meidän tulee tänään noudattaman:

Lukurauhan laki

1§  Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.

2§  Yhdessä lukeminen on sallittu.

3§  Yksin lukeminen on sallittu.

4§  Toisille lukeminen on sallittu.

5§  Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty.

6§  Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty.

Laajennetaan lukurauha koko maailmaan. Sodat on lopetettava heti. Rauha Ukrainaan, Lähi-itään, Afrikaan. Rauha uskontojen välille. Kaikki lapset kouluun, tytöt ja pojat, niin että kaikki oppivat lukemaan. Ja ne jotka osaavat lukea, lukevat niillekin jotka eivät osaa. 

Vietetään lukurauhaa joka päivä! 

Lukurauhan päivään tarvitaan tietysti kirjasuositus. Olkoon se Innon kustantama, Cambrigessä opettavan korealaisen huippuekonomistin Ha-Joong Changin 23 tosiasiaa kapitalismista.

Luku "Tosiasia numero 5", kertoo muun muassa miten ihminen toimii paremmin, jos häneen luotetaan, hän saa vastuuta ja häntä kohdellaan arvostaen. Samoin mikä vaan talousjärjestelmä toimii tehokkaimmin, jos se rakentuu ihmisen fiksuuden ja epäitsekkyyden varaan, eikä oletukselle alati jatkuvasta huijaamishalusta.

Ihminen onkin hyvä.

Oman edun tavoittelu on yksi ihmisluonnon voimakkaimpia piirteitä. Se ei kuitenkaan ole ihmisen ainoa vietti. Hyvin usein oman edun tavoittelu ei ole edes toiminnan päälimmäinen motiivi. Jos maailmaa todella kansoittaisivat taloustieteen oppikirjoista tutut omaa etuaan tavoittelevat yksilöt, se seisahtuisi, kun kaikki koko ajan jahtaisivat muita huijareita tai rankaisisivat kiinni jääneitä. Maailma ei voisi toimia nykyiseen tapaan, jos ihminen olisi täysin itsekeskeinen, kuten vapaiden markkinoiden taloustiede olettaa. Siksi tarvitaan talousjärjestelmää, joka huomioi ihmisen taipumuksen itsekkyyteen, mutta hyödyntää mahdollisimman hyvin myös muut toiminnan motiivit ja saa siten ihmisluonnon parhaat puolet esiin. Todennäköistä on, että jos oletamme toisista aina pahinta, juuri sitä myös saamme.  --

Moraalisuus ei ole harhaa. Kun joku toimii epäitsekkäästi – kauppias ei huijaa asiakasta, työntekijä paiskii töitä kenenkään vahtimatta, tai alipalkattu virkamies kieltäytyy lahjuksesta – useimmissa tapauksissa se johtuu siitä, että hän vilpittömästi uskoo tekevänsä oikein. Näkymättömillä palkkio- tai rangaistusmekanismeilla on vaikutuksensa, mutta ne eivät riitä selittämään kaikkea epäitsekästä toimintaa – minun nähdäkseni ei eivät edes suurinta osaa siitä – jo siksikin, että noita mekanismeja ei voisi olla olemassa jos olisimme täysin itsekkäitä. Vaikka Margaret Thatcher väittikin, että yhteiskuntaa ei ole olemassa ja on vain yksittäisiä miehiä, naisia, lapsia ja perheitä, todellisuudessa kukaan ihminen ei ole koskaan elänyt muista irrallisena ja itsekkäänä toimijana yhteiskunnan ulottumattomissa. Synnymme yhteiskuntiin, joissa vallitsevat tietyt moraalisäännöt, ja sosiaalistumisen myötä myös sisäistämme nuo säännöt.