Tuesday 24 June 2014

26.–28.6. Vanhan kirjallisuuden päivät 30 vuotta! Manifesti kirjan ja lukemisen puolesta.

Voiko poliitikkojen ja professoreiden pönötyksen keskellä olla ratkiriemukaan hauskaa? Missä sijaitsevat Suomen omituisimman nimiset paikkakunnat yhdessä ryppäässä? Palkitaanko valehtelemisesta?


Kyllä, Sastamalassa eli Vammalassa, ihan Tyrvään nurkilla, Vanhan kirjallisuuden päivillä on oikein mukavaa. Niin mukavaa, että samoin kuin Rosebud, tuhannet asiakkaat rynnivät Sylvään koululle vuodesta toiseen.

Tänä vuonna teemana on KIRJA. Wu-huu, tehdään aaltoja!

Vakavasti puhuen: kyllä kirjallisuuteen ja lukemiseen pitää satsata. Kirjoihin käytetään vuosittain yhä vähemmän rahaa. ja nuori sukupolvi alkaa tottua lukemaan vierailla kielillä, varsinkin englanniksi. Siinä ei ole mitään varsinaisesti pahaakaan, mutta juuri suomalaisen suomen- ja ruotsinkielisen kirjallisuuden edistämiseksi kannattaa kyllä tehdä paljon.

Kyse on kulttuurimme ja historiamme vaalimisesta. Kyse on sivistyksestä. Kyse on oikeudesta ja mahdollisuudesta opiskella omalla kielellämme.

Kyse kaikessa lukemisessa on ymmärryksen laajentamisesta. Heittäytymisestä, nautinnosta ja ravistelusta. Kaikki oppiminen ei aina ole mukavaa, mutta yleensä tuskallinenkin tieto on hyödyllistä ja jopa välttämätöntä.

Valitettavasti monet onnelliset sadut ovat fiktiota. Valitettavasti Anne Frankin tarina ei ole fiktiota. Fiktionkin kautta voi oppia. Eikä kyky empatiaan ole itsestäänselvyys. Vähintään sen voi oppia mistä vaan kirjasta, etteivät kaikki ajattele niinkuin sinä.

Kirjan arvonlisäveroa uhataan aika ajoin korottaa. Huolimatta kustantajien, kirjailijoiden ja kirjakauppiaiden eli kirja-alan vastusteluista kirjan alv on nyt jo 10 %. Jos veroprosentti kasvaa, hintojen kallistuessa kirjallisuuden ostaminen todennäköisesti vähenee eikä valtion kassaan kerrykään lisää verotuloja. Eli korotuksen fiskaalinen vaikutus voi olla jopa negatiivinen.

Tämän takia ala tarvitsee myös poliittista tukea. Kertokaamme tämä Sastamalassa kulttuuriministeri Pia Viitaselle (sd) ja kansanedustaja Timo Soinille (ps).

Rosebudin löytää Sylvään koulun toisesta kerroksesta. Valikoimamme on laaja, ja tarjouksia on paljon. Vieressämme on myös kaverimme Into.

Ja kyllä, valehtelemisesta palkitaan! Kirjailijahan on ammattivalehtelija, mutta miten hyviä huijareita ovat tutkija ja muusikko?

Se selviää lasten omilla kirjapäivillä.

Poiminta ohjelmasta. Lauantaina 28.6. kello 10.30–12: Kuka puhuu parhaiten palturia?

Valehtelukisassa vuoden 2013 mestaruuttaan puolustaa professori Jaakko Hämeen-Anttila ja häntä haastamassa ovat kirjailija Karo Hämäläinen, lastenmuusikko Satu Sopanen ja tutkija Annamari Arrakoski-Engardt

Kilpailun vetäjänä toimii Rosvola-kirjailija Siri Kolu.

* * * * *

Ja jos oletkin tuolloin Helsingissä, muistathan että samana viikonloppuna on myös Tuska ja PAX-festivaali. Niissäkin Rosebud on paikalla. Tervetuloa moikkaamaan meitä kaikkialla!


No comments:

Post a Comment